nuffnang ads

Khamis, 30 Jun 2011

Makeup tutorial untuk yang berkaca mata

seminggu lepas dan minggu ni... saya asyik bercermin mata... dah macam cikgu sejarah tingkatan 3 la pulak...waaaa. Ini gara2 terkena jangkitan sakit mata dari anak saya si Omel tu. Mata yang sedia ada sepet bertambah kecik..Jadi saya mengambil kesempatan ni buat tutorial untuk yang berkaca mata lah...peringatan.. saya tidak mengenakan bulu mata palsu .. takut bertambah teruk plak eye infection ni kang...orang berkaca mata ni kena tonjolkan matanya di sebalik kaca mata tu..so kaler eyeshadow kenalh yg agak dark kalau tak mau pakai dark tonjolkan dgn pemakain bulu mata palsu yg tidak keterlaluan. anyway..  enjoy lah panduan dan langkah keselamatan dalam bermekap untuk si kaca mata.
lankgkah 1.. sediakan wajah mulus berkaca mata tanpa mekap.. gitew... hehe

peralatan mekap yang digunakan untuk tutorial ini.
foundation - shu uemura, loose powder - Bobbi Brown, eyeshadow - inglot dan shu uemura, blusher - elianto, mascara - maybeline, eyeliner- uptown, lipstick palet - annasha dan brushes - mix MAC dan sunway.

langkah 2 - letakkan foundation di tangan anda spt dlm gmbr dan calit dgn brush untuk sapuan ke muka. reason  kita letak kt tgn dulu sebelum calit ke muka ialah supaya kita tidak meletakkan amount yang berlebihan di atas brush dan calitan foundation menjadi agak tebal pd permulaan sapuan.

langkah 3 - calit sedikit demi sedikit  foundation dr tangan tadi dan dan sapu kan rata2 di wajah.

dab sedikit demi sedikit loose powder untuk langkah seterusnya

langkah 4- tekap/dab kan loose powder di seluruh muka sehingga rata

langkah 5- lukis kening .. jgn keterlaluan..  (saya tidak mencukur kening saya). InsyaAllah tutorial akan datang saya akan buat cara2 melukis kening pulak...

langkah 6- pemakaian eyeshadow . pertama sekali letakkan higlight di bawah kening sekitar tulang kening /browbone. warna yang saya gunakan ada saya tunjuk pada gmbr di bawah. selepas sapu highlight jgn lupa blend ye.

no 1 tu bukan kaler kuning ye.. tetapi beige kaler. nk letak kaler beige nanti x nmpk pulak dalam gmbr. kaler beige tu spt dlm eyeshadow palette di sebelah tu.
untuk sapuan mata- selepas letak dan blend  kaler no1 tu, kita letak kaler hijau no2 .. (anda bole letak kaler apa pun asalkan kaler yg gelap spt biru, purple, cokelat dsb... tetapi no black ok.. nanti jd panda). blend kan hingga sempurna. kemudian sapukan kaler no 3 diatas no 2 dan blend sempurna. untuk efek tajam dan jelas letakkan kaler itam di ujung mata dan blend...bole gunakan apa2 saja eyeshadow itam, akhir sekali letakak eyeliner di bawah mata (jgn terlalu tebal) dan blend dgn eyeshadow ijau tadi. jgn lupa letakkan sedkit kaler no 1 tu di eye corner spt gmbr di atas dan di bawah untuk efek mata nmpk segar dan bersinar.

mcm ni... jgn lupa blend jugak ye.

mata dh siap..jgn lupa pakai mascara tau..

langkah 7 - sapukan blusher dari telur pipi hingga ke atas tulang pipi.

langkah 8 - lipstik jgn lupa pakai...

dah siap....

Omel sibuk nk masuk dlm gmbr jugak...
Untuk mata lebih menonjol anda bole pakai bulu mata palsu.. cara dan langkah pemakaian ikuti link ini.
Selamat mencuba.

Isnin, 27 Jun 2011

Post Wedding Shafinar + Rosli = Faizatul Raisha

Saya sangat selesa dgn customer yang satu ni... dia sangat peramah dan kelakar... bersemnagat betul dia nk menjayakan post wedd photoshootnya yang dh tertangguh hampir 2 tahun ni... Bak kata suaminya.. buat apa nk berhutang bagai masa nk kawen... buat mana yang mampu. Tu yang diaorg takde photoshoot2 masa kawen dulu... skg dh selesa sket dgn kewangan baru la diaorg ni nk buat post wedd. Bagus la camtu... nasib baik bdn Fina cute lagi cam dulu wpun dh melahirkan Raisha yg cute tu....Tgk la gmbr2 di bawah yg sempt sy snap... :)
Fina b4 makeup

Fina ready nk gi photoshoot

Shafinar + Rosli = Faizatul Raisha

Makeup "The Scarflets" for Jelita ....Rina Salleh, Shea and Eyqa

Sabtu lepas agak busy dan tiring... memula tu rasa bengang yg teramat bila sekali lagi customer cancel makeup apptment last minute... ni dh second time kot happened... huhuh . tak baik tau u olls niii... ini lah gara2 tak amik deposit.. konon2 trust basis la kan...kita ni tak mau la di katakan demand or hard up sgt dengan job .. or tak percaya customer or takut customer kata..'eleh rm150 pun nk deposit gak ke?' ...tapi bila kita tak berkisah dan berkira... gini lah jadinya.. kensel last minute.. or bgtau laast minute tak jadi... tak baik tau..sgt2...sbb yang pertama..kalau tau at least a few days earlier, sy bole amik job lain atau kalau takde job saya bole plan family outing atau balik kampung. Or at least I can organise photoshoot for my profile.. tau! Okeh forget about that remeh2 things tu semua... semol matter ....kita enjoy tgk gmbr sebahagian geng scarflets ni...Geng ni ada 12 orang...semua sgt2 fashionistassssssss.. saya cuma makeup 3 org je.. nak tau sapa 'Scarflets' ni tunggu keluaran Jelita Ogos nanti.. (Alah..sbnrnya u olls mesti dh tau sapa Scarflets ni kan..) ..
Rina Salleh.. (photo courtesy from her)

Add caption

Shea...



eyqa

Rabu, 22 Jun 2011

Cerita keluarga "Papamamapaukaya".......

Seperti yang dijanjikan... saya nk cerita pasal keluarga "Papamamapaukaya".... cerita ini adalah dari kreativiti student saya di kolej komuniti klang tempohari.... Saya tak pasti originality story ni dari si manis bernama Winzz ke or dari si cute Amy Rahim...tapi yang pasti cerita ini mmg menarik untuk tatapan bloggers semua...sila laaa baca...


Ada saatu keluarga pau iaitu pau kaya, terdiri drpd Papa pau kaya, Mama pau kaya dan anak pau kaya...Satu hari.. papa pau kaya ajak mama pau kaya dan anak pau kaya gi jalan2... bila mereka nk melintas jalan papa pau kaya berjaya melintas jalan, mama pau kaya berjaya melintas jalan TAPI.. anak pau kaya tak dapat melintas jalan... anak pau kaya di langgar di tengah jalan dan terburai la anak pau kaya di situ... melihat kejadian yang berlaku di depan papa pau kaya dan mama pau kaya, dengan serta merta papa pau kaya menampar sekuat hati muka mama pau kaya...persoalannya.. kenapa papa pau kaya tampar mama pau kaya?????...sila jawab ye... siapa jawab dapat hadiah... hadiah nk pk ni apa nk bagi... heheh.
kepada student2 saya.. anda di larang keras menjawab sbb korang dh tau jawapan..

okey .. x sabar nk tau jawapan dr anda....sesekali main teka teki camni seronok kan....

Isnin, 20 Jun 2011

Top 5 WBA 2011 2nd Stage...and the Video..

WBA 2nd stage Contestant is revealed...





This video taken by the Talented Andika Farhan Ratna Jamil, thanks adik !

Mengajar Kelas Makeup di Kolej Komuniti Klang untuk Geng 'MAMAPAPAPAUKAYA'

Pernah tak blogger sekelian terpk kan pepatah ini? "kalau dh bukan rezeki, nasi yang nak suap ke mulut pun boleh jatuh ke tanah" atau " kalau dh rezeki, helang yang menyambar makanan kita akan terbang balik kembalikan makanan tu tadi" hahahha kelakar kan pepatah tu . Tetapi itu lah pepatah yang diberikan ole kawan makeup saya Linda dan Kct...kerana peluang saya untuk mengajar kelas makeup di kolej komuniti Klang ini ada berbagai2 cerita.. dipendekkan cerita mulanya saya terlepas peluang untuk mengajar kerana tenaga pengajar sudah pun diperolehi tetapi tup tup last minute decision... saya dipangggil pulak... haaa itu yg pepatah di atas tu di keluarkan dan dicipta oleh rakan saya tu.... hehheheh. Anywa thanks rakan2 saya yg byk support dan bantu saya...So pada hari sabtu dan Ahad lepas saya pun menjadi cikgu utk 19 murid2 yang sgt pintar dan happening... hebat! Layan je la gmbr2 di bawah ni ye... pada sesiapa nak belajar makeup...next kelas saya akan di adakan pada 3 Julai 2011 di putra heights - Kelas dandanan untuk penampilan diri sendiri. dan pada 9 Julai 2011 di putra heights - Kelas Bridal/Commercial makeup. Sesiapa yang berminat bole email ke beautifulbyannasha@hotmail.com atau sms/call saya di 016-2387282.


first day class - my sporting and happening student

peralatan mengajar yang disediakan di kolej ....
demo sket dulu kt kak winzz kita yg sentiasa cool dan nice person.


siap baring2 lagi gitewwwwww... huhu
kak winzz b4 makeup

after makeup....


sessi bergambar sebelum balik pada hari pertama... budak2 ni .. cikgu belum masuk frame diaorg dh posing dulu...

posing skema dulu....

posing berani mati... hahha ha

second day class... kena pindah kelasss la pulak...


sessi makeup kt atas diri sendiri...

ada yg tekun .. ada ngacau orang .....

antara gmbr2 hasil makeup student ..

sessi bergambar ... gila2 dari geng 'Mamapapapaukaya"

okey... gmbr serius nk masuk paper.. heheh
Terimakasih di ucapkan kepada kolej Komuniti klang yang memberi kepercayaan kpd saya mengajar geng2 'Mamapapapaukaya' nih... love u guys la... Kepada yang nk tau apa makna geng 'Mamapapapaukaya ' ni... stay tune on next entry... hehehhe. sekian.

Selasa, 14 Jun 2011

Panduan pemakaian bulu mata AnnaSha style...

Saya selalu mendapat soalan.. 'kak susah tak nk pakai bulu mata kt mata sendiri...?' atau kekadang tu saya mendengar keluhan mereka yang kata susahnya nk pakai bulu mata sendiri.. berjam-jam belum tentu dapat pakai...ada pulak bila dh pakai .. tak sampai setgh jam dh tercabut... ok kt sini saya nk share cara saya pakai bulu mata ... senang je kot rasanya... saya bole pakai less than 5 minutes for both eyes. Belum pernah try pakai dalam keta while driving..( mcm saya pernah nampak budak perempuan cina pakai dalam keta sewaktu tunggu traffic light tukar hijau..) ingat satu hari nk try la pakai dlm keta..
tapi sebelum nk tunjuk cara pemakaian tu.. pilihan bulu mata adalah amat penting.. ianya mempengaruhi bentuk mata dan juga senang atau tidak untuk ianya melekat dan tahan lama. Pilih la bulu mata yang lembut dan bukan nya yang keras..
bulu mata ni sesuai untuk photoshoot sbb dia lebat dan panjang. bulu mata ni lembut..

bulu mata ni sesuai utk si mata sepet dan juga untuk orang yang nak nmpk bulu mata tu natural. bulu ni recommended to buy for personal use.. lembut. Untuk mata besar dan galak tak sesuai pakai ni..

masa saya mula2 start makeup dulu.. xde orang habag mai betapa x eloknya bulu mata sebegini... ianya keras dan sgt nmpk fakey.. (ada stgh org suka.. hak masing2 ). bulu mata ni sgt susah nk mengikut contour mata kita sbb dia keras.. bila keras dia jadi susah nk melekat kt mata sbb asyik nk terkejung je.. dan ianya akan mudah tanggal dr mata kita especially kt ujung luar mata.

bulu mata kesukaan saya untuk mekap pengantin nikah... so natural. mata org yg besar dan galak cantik pakai ni

satu lg bulu mata kesukaan untuk nikah or sanding dan selalunya saya akan doublekan bulu mata ini untuk mendapat efek yg lebih galak di mata.

bulu mata ni lagiiii sgt lembut kdg2 saya gunakan untuk letak di bawah mata... tp kena trim sedikit lah.
 Ada lagi banyak pilihan bulu mata yang cantik2.. tetapi saya share yang mudah di dapati kt malaysia je la ye... bulu2 mata ni senang didapati di sungai wang .. tingkat bape tak ingat tapi ada kiosk bulu mata kt situ... dia je yg jual kat situ kos dalam rm3.50 sepasang..(tapi selalu diaorg jual 10 pasang dlm satu kotak tu)  bulu mata yang jual kt kedai aksesori tu pulak adalah contoh bulu mata yang keras. sila jgn beli untuk bazirkan duit anda. Kalau anda berduit lebih sket.. bole juga beli kt kaunter MAC atau Shu..tapi ianya agak mahal lah. Pernah sorang regular customer saya (yg saya kasihi...heheh) sbelum dia kenal saya dia beli bulu mata kat Shu Uemura sepasang RM120. disebabkan dia tak reti nk pakai.. pakai pakai asyik tercabut la , senget la.. terus dia buang je..esh esh esh.. jgn buang lain kali ye... bagi je kat saya nih..
ok skg sebelum pakai bulu mata tu.. kita kena lentur2kan dia bg lagi lembut dan mengikut contour mata kita... spt gmbr di atas.

gunting bulu mata tu sebab selalunya bulu mata tu agak panjang dari mata kita...

letakkan gam khas untuk bulu mata..

ok.. ini wajah saya sbelum pakai bulu mata. saya mempunyai mata yg sepet

pegang bulu mata di tengah2. tegang biji mata anda dan tutup sebelah mata seapruh. (guna satu tangan je). kemudian letakakn bulu mata tu di kelaopak mata betul2 di tengah line mata. bagi kes sepeerti saya yang bermata sepet, bulu mata harusla diletakkan sedikit atas dari line mata. sila refer gambarrajah di bawah.
belah kiri ni untuk mata yg tak sepet. letak bulu mata ikut garisan biru tu.. betul2 atas line mata. kat belah kanan ni untuk mata sepet, bulu mata kena letak atas sket dan menyerong ke tepi sket...

bila kita letak bulu mata tu kt tengah.. sebelah ujung tu akan menjongket mcm gmbr kt atas tu.

apa yg perlu anda buat ialah, gently push yg ujung tu ke kelopak mata mcm kt gmbr ni.. (tp make sure gam di tgh dan awal mata tadi dh melekat kt kelopak mata)

tada... sebelah mata memakai bulu mata dan sebelah tanpa bulu... kena abiskan... bulu mata.!

ulangi langkah2 di atas tadi kat seblah mata lagi satu.....
ps: bulu mata ni sy turun kan sket untuk dptkan mata yg ayu .. kononnya.. kalau nk bagi nmpk galak atau ceria sedikit tinggikan sket ujung bulu mata tu...
Sekian tutorial bulu mata style AnnaSha.. kalau sesapa ada yang lebih bagus dan brilliant idea dari saya.. harap jgnla cemuh saya ni.. tp mai kita belaja dan share sama-sama.. ok...
eh lupa nk tulis... SEBELUM PAKAI BULU MATA PALSU NI... HARUS PAKAI EYELINER... ESPECIALLY YG TAK PRO LAGI NK PAKAI BULU MATA PALSU ..PEMAKAIAN EYELINER INI TIDAK AKAN MENGAKIBATKAN BULU MATA MUDAH TERCABUT... :)