nuffnang ads

Khamis, 11 Ogos 2011

Asam Pedas Daging Tetel dan Pengat Keladi


Salam, kawan2 sekelian,
Jangan lah terperanjat.. tetiba blog mekap jadi blog masakan...heheh.. ini selit2 je... sempena bulan ramadhan al mubarak...
Saya kalau tak pegi mekap... saya tido, kalau tak tido, saya lipat kain sambil tengok tv dgn Omel... tiba time terlebih rajin saya masak...Untuk bulan Puasa yg mulia ini... sy nk share resepi mak ngah saya Asam Pedas Daging Tetel dan fav dessert saya Pengat Keladi...layan lah gambar dan resepi ni eh...
Asam Pedas Daging Tetel dan Pengat Keladi utk Juadah berbuka ari ni...

Asam Pedas Daging Tetel

-bawang merah
-bawang putih
-halia
-kunyit
-lengkuas
-serai
-cili kering yang dikisar
-belacan
-garam
-gula
-air asam jawa
-kerisik
-daging tetel yang sudah di rebus
cara2
-tumbuk bwg merah, putih, halia dan kunyit. goreng sehingga naik bau. pastu masukkan cili kisar.. (dlm kes ni saya x masukkan belacan... sbb saya tak suka belacan.) masak sehingga naik minyak. pastu masukkan daging tetel bersama air rebusan tadi. air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. dan masukkan sedikit kerisik... sekian...heheh


Pengat Keladi
-keladi
-sago
-gula nibung/melaka
-gula pasir
-santan
-garam
cara2nya
rebus keladi yang dipotong kiub bersama sedikit garam, bila keladi dh lembut masukkan santan, gula nibung dan gula pasir. kacau perlahan... pastu masukkan sago.. make sure kacau betul2 sago tu.. kalau tak dia bergentel...
okay selamat mencuba!!!

2 ulasan: