nuffnang ads

Khamis, 7 April 2011

Makeup tutorial nak balik kampung...wohoooo...

Meh kita share makeup tutorial nk balik kampung. Sebelum tu, soalannya ialah..kenapa perlu dan pentingnya makeup tutorial nk balik kampung nih?
1) untuk gadis2 yang belum ada boifren nk cari jodoh. Mana tau yang naik bas ekspress tu ada yang jeling2 dlm bas. Yang driving kt highway tu berenti kat R&R ada yang senyum2 mengerling.
2) nk bg mak ayah tgk anak dia balik dr KL/JB/Spore/ London etc... lawaaaa anak aku di perantauan..pandai jaga diri tak comot mcm kt kampung dulu...huhuh

3) untuk wanita dh kawin... supaya laki kita asyik jeling2 masa driving rasa cam awek cun duk sebelah... heheh (amaran kt suami... jgn jeling lebey2..nanti eksiden)
4) Untuk semua wanita x kira bujang or dh kawin...self esteem tinggi... sbb perasan 'aku lah lawo'.
Ok la .. silakan belajar makeup nk balik kampung ni. Kali ni kita amik la orang tak lawa dan gumuks...biar realistik sket. asyik orang lawa jeeee...mmg la mekap tu jd lawa nanti kan kan kan... gmbr2 adalah fresh dr camera. layan...

Nama dia Jila...ni muka dia tanpa makeup..toyeee jeh..heheh

mula2 sy pakaikan foundation dari shu uemura. x kisah pembaca nk pakai foundation apa brand asalkan kena dgn kulit tidak terlalu putih dan tidak terlalu gelap. Foundation yg terlalu putih akan menampakkan wajah spt memakai topeng. Foundation yang terlalu gelap membuatkan wajah kelihatan kusam dan lebam.

wajah jila selepas pemakaian foundation..just nice kt skin colour dia
Selepas foundation, sapukan loose powder ke seluruh muka menggunakan span bedak dgn rata. Kemudian  pakai compact powder. kalau x mau pakai compact pun xpe...make sure loose powder tu sedikit tebal.

kemudian riaskan kening menggunakan eyebrow pensil kaler light brown atau grey, untuk membentuk frame wajah. Wajah Jila  tidak memerlukan arch kening yang tinggi kerana ia akan menampkkan wajah yg agak garang. (ach kening tinggi tu mcm ziana zain...contoh)
lihat perbezaan antara kedua belah kening Jila. 

kedua belah kening yg selesai di rias. (kening x cukur)

kemudian sapukan eyeshadow yang berwarna cerah di separuh kelopak mata. Saya gunakan eyeshadow dari elianto. cantik kaler ni. try la...

kemudian sapu warna yang gelap di atas warna cerah tadi mengelilingi separuh kelopak mata. Bila sampai di corner mata samarkan warna yang gelap tadi menggunakan blending brush. kalau xde blending brush..pakai jari pun boleh...

kemudian sapukan highlight @ eyeshadow yg cerah dan shimmer di brow bone (bawah kening) dan corner mata.

selesai - eyeshadow di kedua belah mata.

kemudian pakai eyeliner... saya gunakan eyeliner dari L'orel. best! i very the loike!!
perbezaan mata yg ada eyeliner dan tidak

kedua belah mata ber'eyeliner'

jgn lupa eyeliner bawah mata. Agar mata tidak nmpk garang..sapukan eyeshadow berwarna coklat di bawah eyeliner bawah mata untuk menghasilkan smokey bawah mata.
mata sudah siap!...

sapukan blusher pipi..saya guna kan gel blusher bukan powder blush untuk hasil yg lebih efektif dan tahan lama. kalau xde gel blusher..powder blusher pun okey. Actually powder blusher adalah paling senang utk di gunakan.

ayoih...mascara lupak pakai....dh pakai lipstick baru nk pakai mascara. selalunya saya akan pakai kan mascara sebelum pemakaian blusher dan lipstick.

dah siap.....gi tukar baju..

bole la nk ngorat2 atau di ngorat..Selamat bertemu jodoh...hehehe. (rambut ko ni Jila..kak ana x berkenan betul...katanya ala2 korean artis..huhu. sukati ko la labuuuu)
 sekian teknik mekap dari AnnaSha. sebarang pertanyaan sila ajukan di blog ini atau email ke beautifulbyannasha@hotmail.com.
AnnaSha juga menerima jemputan mengadakan seminar beauty dan grooming. Juga menganjurkan kelas Makeup. Mekaceh!


17 ulasan:

  1. kelezzzz! transform trus muka dak jila nie.. =)

    BalasPadam
  2. wow! she looks gorgeous sangat Kak Anna. cantik sangat.
    nanti buat tutorial balik Perlis untuk mata sepet lak :)

    BalasPadam
  3. Ai mekaceh...Jila tu adik sya..heheh tu yg kutuk selamba jeh
    Kikin: bole...next tutorial!

    BalasPadam
  4. k.anna, lipstick tu pkai wane ape ye, n brand ape.. k.anna xde mention pun..

    BalasPadam
  5. sgt suke hokeyy...tp saya nak jd model makeup klas bleh? hahahaa..

    BalasPadam
  6. sha lan: lipstick tu kaler campur 4 warna...heheh brand pun campur2..mac ada, shu ada, stage pun ada...tips utk lipstick. pakai la kaler campur2 untuk kaler yg lebih menarik :)
    Fadh: bole je...nanti akak panggil eh...

    BalasPadam
  7. akak...sy suke tgk style akak makeup.. im from kelantan...sy berhajat nk makeup dgn akak ...smbil tu nk akak find de best style of makeup yg fit muke sy... klau akak free do inbox me kt fb sy...adrieyna@yahoo.com/Cik Adrieyna

    BalasPadam
  8. hi adrieyna,
    akak x bole nk inbox or add awak...
    Adrieyna leh add akak x kt FB... Anna Sha.
    TQ

    BalasPadam
  9. simple makeup tp outstanding result seyyy....nk belajar...nk belajar...brp rm ek?

    BalasPadam
  10. kak, wat kelas make up bile?huhu..macam minat jer nak serlahkan kecantikan wanita nih..

    BalasPadam
  11. akak...best la tgk org meke up nie...tp sy x bape reti sgt nk "make up" 2 nie....teringin gak nk belajr....tp x tau cmne....huhuhuh....hope akak ley bg support cket... =)

    BalasPadam
  12. Roslyn

    Memang cantik make up ni, cuba gak nak buat make up ni tapi xmenjadi lah..esp tang..nak letak eyeliner kat mata..sampai berair mata, Kelas Kak anasha 3 july 2011 tu available lagi ke? Klu boleh saya nak join.

    BalasPadam
  13. Roslyn.. kelas 3 july tu ada lagi tempat... mari la join... x rugi...

    BalasPadam
  14. cantik...minat makeup yg nmpk natural dan tak nampak over ngat.....bile nk wat kelas makeup lagi?

    BalasPadam
  15. Salam Kak Anna...

    Saya Nurul. saya nak tanya berkenaaan pemakaian eye shadow. Mcm mana nak pakai yer? Dari saya umur 18 tahun hingga kini, saya masih tak reti nak pakai eye shadow seperti orang lain. It's all about colour blend. Saya tak reti nak blend and tak tau warna apa yg harus saya letak terlebih dahulu.

    BalasPadam
  16. Salam Nurul,
    Ramai je yang tak berapa pandai blending eyeshadow .. so kebanyakan mereka ni mengambil jln selamat, hya pakai eyeliner.. which is good. Kalau Nurul nk pakai eyeshadow... at least nurul kena ada 2 kaler sama yg berbeza tone. jln paling selamat ialah kaler brown. satu pilih kaler yg cerah dan satu lagi gelap. Kalau nurul nk buat smokey eyes.. letakkan kaler gelap dahulu di separuh kelopak mata dan kemudian blend di atas dr kelopak mata dgn kaler yg light td... guna brush untuk blend.. InsyaAllah akak akan cuba buat tutorial how to blend eyeshadow ni...
    Tq kerana sudi melawat dan membaca blog akak ...

    BalasPadam
  17. Salam kak, cntik sgt akak make up..nk blajarr..hehd

    BalasPadam